Ο Δ/ντής Α’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Σωτήρης Αδαμίδης, δίνει την απάντηση!

Η κυτταρίτιδα, όπως δείχνει η λέξη, είναι μία φλεγμονή και σχετίζεται άμεσα με ένα επικίνδυνο νόσημα, το μεταβολικό σύνδρομο.

Ναι, τώρα είναι η εποχή που αρχίζουμε και ασχολούμαστε -ξανά- με την κυτταρίτιδα. Κοιτάζεσαι από μπρος, κοιτάζεσαι από πίσω, σκέφτεσαι πως πρέπει να φτιάξεις τη διατροφή σου, να κάνεις λίγη γυμναστική. Δεν είσαι η μόνη και εννοείται πως καλά θα κάνεις να προσέξεις λίγο παραπάνω το τι τρως και τι πίνεις και να βάλεις περισσότερη κίνηση στη ζωή σου.

Η κυτταρίτιδα όμως δεν είναι ο βασικός λόγος για να το κάνεις αυτό.

Ο πιο σοβαρός και καλός λόγος που έχεις, είναι το μεταβολικό σύνδρομο. Τι ακριβώς είναι μας το απαντά ο γιατρός: «Το μεταβολικό σύνδρομο είναι σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνει τη χαμηλή HDL , λίγο “ζαχαράκι”, λίγη κοιλίτσα, λίγα τριγλυκερίδια ανεβασμένα, λίγα κιλά παραπάνω. Συμβαίνει σαφώς περισσότερο συχνά σε γυναίκες άνω το 40 ετών σε προεμμηνόπαυση και τις σαφείς ορμονικές διαταραχές». 

Όπως καταλαβαίνεις από τον «ορισμό», το μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι καθόλου καλά νέα για την υγεία σου και δεν πρέπει να επιτρέψεις στα πράγματα να εξελιχθούν, ειδικά όσο πλησιάζεις την τέταρτη και την πέμπτη δεκαετία της ζωής σου, όπου οι ορμόνες ξεσαλώνουν.

Και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό, γιατρέ μας;

Ο τρόπος ζωής παίζει μεγάλο ρόλο στο μεταβολικό σύνδρομο. Βάλε στη διατροφή σου περισσότερες φυτικές ίνες, ανεπεξέργαστες τροφές, φρούτα και λαχανικά.

Γυμνάσου, περπάτα, κολύμπα, τρέξε. Η φυσική δραστηριότητα είναι αυτή που θα βοηθήσει το σώμα σου να λειτουργεί καλύτερα ακόμη και με όλες τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν μετά τα σαράντα.

Κάνε τακτικά εξετάσεις αίματος και αν τυχόν βρεθούν τσιμπημένες οι τιμές στο σάκχαρο, τα τριγλυκερίδια και είναι χαμηλή η καλή, HDL, χοληστερόλη, συζήτησέ το χωρίς καθυστέρηση με τον γιατρό σου.